woensdag 10 juni 2020

Wat houdt het vak Rooms-katholieke godsdienst in?


Rooms-katholieke godsdienst
Ik ben juf Stephanie en samen met juf Martine geef ik Rooms-katholieke godsdienst.

Bij onze godsdienst hoort GELOVEN. In de kern van dit woord vinden we het Engelse woord LOVE, liefde. Wat is er mooier dan te mogen lesgeven over liefde? Liefde is waar het uiteindelijk allemaal om draait in het leven. Geloven en liefde passen mooi samen, want wij leren over en geloven in een God van liefde. Overal waar er liefde is tussen mensen, zien we God en dat willen wij kinderen leren en ervaren.

De lessen r.-k. godsdienst nodigen de kinderen en jongeren uit om:
- stil te staan bij de eigen en anderen hun levenservaringen over thema’s als gevoelens, verdriet, bewogenheid, geboorte, conflicten, natuur, stilte, liefde, …
- te ervaren hoe het verhaal van Jezus en het verhaal van God met mensen een eigen kleur kan geven aan het leven en mensen kan inspireren, (We laten de kinderen ervaren dat hun eigen levenservaringen ook in Bijbelverhalen te vinden zijn.
- om intens en goed te leven,
- doorheen dit voortdurende proces van zin zoeken stilaan te groeien naar een eigen verhaal.

Onze aanpak wordt gekenmerkt door:
- eerbied voor de eigenheid van elke leerling, (gelovig of niet, gedoopt of niet,…)
- het creĆ«ren van kansen waardoor kinderen een eigen levensbeschouwing kunnen ontwikkelen, (bvb. verschillende manieren van bidden, bezinnen aanleren, stilte-oefeningen, linken leggen naar andere religies, …)
- het gesprek over de rijkdom van het christelijk geloof, zoals het beleefd wordt binnen de katholieke geloofsgemeenschap.
- Wij proberen jaarlijks met elke groep een uitstap te doen. Bvb. een bezoek aan het kerkhof, de kerk, het rusthuis, Oostakker-Lourdes, een natuurwandeling…
- We hebben aandacht voor de belangrijke momenten van het kerkelijk jaar zoals: advent en Kerstmis, veertigdagentijd en Pasen, meimaand, ... Jaarlijks worden deze besproken en worden deze muzisch verwerkt.
- Er wordt uiteraard ook aandacht besteed aan Jezusverhalen en andere Bijbelverhalen en hun symbolische betekenis. Via verschillende vormen van dramatisch spel en het maken van lapbooks proberen we deze verhalen over te brengen naar de leerlingen.
Op deze blog http://dewijzeeikrkg.blogspot.com/ kunt u aan de hand van foto’s zien hoe dit zich allemaal vertaald in de praktijk. Tevens vindt u daar informatie over de eerste communie. Deelname aan de eerste communie is een vrije keuze en niet verplicht in de godsdienstklas.
Hiernaast is er ook plaats voor levensbeschouwelijke projecten samen met de kinderen en leerkrachten van de andere levensbeschouwingen bij ons op school.
Wij hopen om de belangrijkste universele levenswaarden te kunnen meegeven aan uw kind.. We wensen uw kind(eren) een liefdevol pad toe waarbij ze veel andere kinderen mogen ontmoeten die het goed met hen menen en ze graag zien welke keuze of mening ze ook uiten.
Juf Stephanie en juf Martine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten