zondag 19 april 2020

Samen in hetzelfde schuitje: Ark van Noach (alle klassen) uitleg over andere activiteiten


Samen in hetzelfde schuitje

Dag jongens en meisjes,
De scholen zijn weer gestart, maar we zitten helaas nog allemaal in hetzelfde schuitje. Daarom dat we van start gaan met het verhaal van Noach. Dit past heel goed bij deze situatie.


Hoe kun je het aanpakken?

Het verhaal is in 5 deeltjes opgesplitst. Bij ieder deel staan een paar opdrachten. Je kunt alle deeltjes doen of een deeltje kiezen waar je rond wil werken. Dit zijn de 5 delen:

1.   Houd het veilig! Blijf in uw ark!

Dit deel gaat over het zoeken naar veiligheid in bange tijden.

2.   Een lockdown van 40 dagen

Dit deel gaat over gevoelens van verveling. Het gaat over weer naar buiten willen. En over zoeken naar hoe je best kunt omgaan met het binnenblijven …

3.   Groot verdriet

Dit deel gaat over mensen verliezen. Het gaat over mensen missen. En over wat je kan doen met dat gemis.

4.   In hetzelfde schuitje

Dit deel gaat over hoe mensen samenwerken. Het gaat over hoe mensen elkaar steunen en er voor elkaar zijn.

5.   Dromen van een nieuwe wereld

Dit deel gaat over het uitkijken naar het weer naar buiten kunnen gaan. En over dromen van hoe mooi de wereld dan kan zijn …

Wanneer je maar één deel of een paar deeltjes maakt, is het wel goed om toch het verhaal bij het eerste deel te lezen. Daar sluiten alle volgende delen op aan. Wanneer je meerdere deeltjes maakt, doe je dat in de volgorde van de nummers bij de titel.

Bij ieder deeltje heb je verschillende opdrachten om uit te kiezen. De volgende letters en cijfers geven de leeftijdsgroep van de opdracht aan.

K = oudere kleuters
1-2 = 1e en 2e leerjaar
3-4 = 3e en 4e leerjaar
5-6 = 5e en 6e leerjaar


Inleiding

In de Bijbel staat een verhaal. Een verhaal over een man die met zijn familie wel 40 dagen lang in een boot zit …

Het verhaal is niet echt gebeurd. Het lijkt een beetje op een sprookje. Dat klinkt misschien vreemd. In de Bijbel staan eigenlijk geen sprookjes. Toch staat dit verhaal erin. Ook al is het niet echt gebeurd. Het verhaal staat in de Bijbel omdat het gaat over iets wat veel mensen meemaken.

Het gaat over je veilig willen voelen. Over soms bang zijn en toch weer verder gaan. Het gaat over samen door een moeilijke tijd gaan. Over naar buiten willen. Over dromen van een nieuw begin. En over hoe mensen ook dan God dicht bij zich voelen.

Misschien helpt het verhaal jou om alles wat je in deze tijd voelt een beetje te begrijpen. Daarom staat het verhaal in de Bijbel … Om mensen zoals jij en ik te helpen met wat we meemaken, doen, voelen en beleven …




Geen opmerkingen:

Een reactie posten